Muutoksia tulossa tv-kanavien sijoitteluun ja peittoalueisiin

YLE Teema ja YLE FEM yhdistyivät 24.4.2017 ja näkyvät nyt kanavapaikalla 5. Lisää muutoksia on luvassa 17.5.2017, jolloin alkaa uusi antennitelevisioverkon toimilupakausi.

Antenniverkkoon kuuluvien kotitalouksien tv-kanavien tarjonnassa ja kanavien ryhmittelyssä kanavanippuihin tapahtuu muutoksia. Suurin osa nykyisistä tv-kanavista jatkaa uudella kaudella, mutta osalle katsojista kanavien sijainti ja/tai näkyvyys muuttuvat.

Kanavat haettava uudelleen

Osa nykyisistä kanavista siirtyy uusille lähetystaajuuksille. Tämän vuoksi kaikkiin antenniverkon kautta televisiota katsovien pitää hakea kanavat uudelleen. Jos televisiosi ei päivitä kanavia automaattisesti, sinun on tehtävä manuaalinen kanavahaku. Mikäli päivitystä ei tehdä, kanavat lakkaavat näkymästä. Ohjeet kanavahaun tekemiseen löydät tv:si käyttöohjeesta tai Digitan sivuilta. Jos omat keinot eivät riitä, kannattaa pyytää Antennimies käymään. Ja taas kanavat näkyvät!

Lisäksi kanavien peittoalueisiin tehdään muutoksia, joiden seurauksena joillakin alueilla kanavien määrä vähenee nykyisestä. Tv-yhtiöt ovat kasvattaneet internetin kautta näkyvää ohjelmistotarjontaansa, jonka katsomiseen tarvitaan äly-tv eli T2-tekniikkaa tukeva vastaanotin. Mikäli et omista kyseistä laitetta, saatat menettää muutaman kanavan katselumahdollisuuden.

Maksutv-kanavien sijoittelu ja jakelutekniikka muuttuvat myös

Myös joidenkin maksu-tv-kanavien näkyvyysalue muuttuu osassa Suomea, kun ne siirtyvät D-kanavanippuun. Kaikki maksutv-ohjelmat siirtyvät T2-teknologiaan. Tämän johdosta käytännössä moni perinteisen maksu-tv-vastaanottimen (T1) katsoja joutuu hankkimaan viimeistään nyt uuden T2- Antenna Ready HD vastaanottimen tai sovittimen, jonka avulla maksutv-kanavat näkyvät. Lisätietoja tv-vastaanottimen valintaan löytyy osoitteista www.hdtvopas.fi ja www.testatutlaitteet.fi.

Taloyhtiöiltä muutokset eivät pääsääntöisesti edellytä antennivirityksiä. Koska joidenkin kanavien näkyvyysalue pienenee verrattuna aiempaan, näillä alueilla sijaitsevien kotitalouksien ja kiinteistöjen antennit pitää suunnata lähetysasemaan, jolta kanavat ovat saatavilla.

Kanavamuutoksesta tiedotetaan viikoittain. Seuraa Digitan, Viestintäviraston ja ohjelmayhtiöiden tiedotteita. Lisää tietoa tv-kanavien sijoittumisesta eri kanavanippuihin löydät Digitan verkkosivuilla: www.digita.fi.

Muista – Antennimies auttaa!

Mikäli tarvitset apua kanavapäivityksissä tai antennien suuntaamisessa, Antennimies auttaa. Muutoksista huolimatta katsot, mitä haluat.