DVB-T2-siirtymän vaikutukset antennitalouksiin – Toimiiko antennisi 2020?

Suomen antenni-tv-talouksissa tapahtuu seuraava isompi muutos 31.3.2020. Silloin otetaan myös antenniverkkojen vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien osalta käyttöön uusi DVB-T2-lähetystekniikka. Onko sinun antennisi valmis muutokseen?

Mistä DVB-T2-siirtymässä on kyse?

Parin vuoden päästä kaikissa suomalaisissa antennitelevisioverkoissa käytetään pelkästään DVB-T2-lähetystekniikkaa. DVB-T2-lähetystekniikka tuo antennitalouksiin suuremman määrän perustasoisia kanavia sekä mahdollisuuden HD-tasoiselle kuvanlaadulle. Täysin uutta tämä tekniikka ei ole, sillä DVB-T2-tekniikkkaa on osittain käytetty jo aiemmin niin vapaiden kanavien kuin maksu-tv-kanavienkin lähetyksessä.

DVB-T2-siirtymän vaikutukset kotitalouksiin

DVB-T2-siirtymä tulee näkymään kaikista voimakkaimmin laitepuolella. Jatkossa televisiokanavia voi katsoa nimittäin vain uutta tekniikkaa tukevalla vastaanottimella (digiboksi tai television sisäinen viritin). Viestintäviraston arvion mukaan kuitenkin vain noin puolella suomalaisista antennitalouksista on tällä hetkellä uuden tekniikan mukainen vastaanotin. Jos siis kotoasi löytyy televisio tai digiboksi, joka ei tue DVB-T2-tekniikkaa, kannattaa jo nyt alkaa harkita uuden ostamista. Ja ennen kaikkea tämä muutos kannattaa ottaa huomioon uutta laitetta ostettaessa: kun hankit uuden vastaanottimen, varmista että sen tiedoista tai pakkauslaatikosta löytyy merkintä “Antenna Ready HD”.

Laitekannan uusimisen lisäksi DVB-T2-tekniikka pitää joissain tapauksissa huomioida myös antennin näkökulmasta. Kun muutoksen myötä antennitalouksissa otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön uuden tekniikan mukainen laite, voikin yllättäen ilmetä, että antennissa ei ole kaikki kunnossa ja esimerkiksi HD-kanavat jäävät kokonaan näkymättä.

Antennin ja kanavien näkyvyyden osalta ongelmat liittyvät lähinnä taajuusalueisiin. Siirtymän jälkeen osa antennikanavista jaellaan nykyäänkin yleisesti käytössä olevan UHF-taajuusalueen kautta, mutta osa kanavista siirtyy VHF-taajuusalueelle. Nykyiselläänkin antennitaloudet ovat siis valmiita UHF-vastaanottoon, mutta VHF-vastaanoton osalta tilanne monessa taloudessa toinen.

Näin testaat onko antennisi valmis ottamaan vastaan DVB-T2 lähetyksiä:

1. Suorita kanavahaku uudestaan.
2. Tarkista löytyykö kanavalistasta seuraavat kanavat: 21, 24, 40, 41, 95.

Mikäli jokin mainituista kanavista puuttuu, saattaa olla, että antenninne kaipaa päivitystä – ota silloin heti yhteys Antennimieheen!

Jos havaitset puutteita antennisi toiminnassa tai olet epävarma sen valmiudesta ottaa vastaan DVB-T2-siirtymä, ota yhteyttä Antennimieheen. Meidän avullamme katsot mitä haluat. Yhteystietomme löydät täältä.

P.S.

Laitteesi yhteensopivuuden DVB-T2-tekniikan kanssa voit testata Viestintäviraston Toimiiko telkkarini -sivustolla.